[pl_row]
[pl_col col=12]
[pl_text]
Termenul „drenaj limfatic”
Termenul „drenaj limfatic” a apărut în cărțile de referință la începutul secolului al XX-lea, dar abia la sfârșitul anilor treizeci, un doctor danez în filozofie și maseur – Emil Vodder (1896-1986) a definit acest concept. În timp ce lucra cu pacienții care suferă de răceală cronică, el a descoperit că acest tratament a fost eficient în reducerea umflarea ganglionilor limfatici care au însoțit această boală. Din acel moment această metodă a început să se dezvolte.
De la înființarea primei școli de drenaj limfatic manual în Germania în 1969, zeci de mii de terapeuți au fost educați. Această metodă este una dintre cele mai bine documentate metode de terapie manuală și este aplicată pe scară largă în centrele medicale europene.
Termenul de „drenaj” nu este întâmplător, se presupune că distinge această metodă de toate celelalte forme de masaj, atât în ceea ce privește obiectivele acestei terapii, cât și îndeplinirea efectivă a procedurilor sale.
DL constă într-o deformare delicată a țesuturilor superficiale, efectuată cu o presiune variabilă prin utilizarea tehnicilor specifice.
Specificitatea terapiei cu edem constă în faptul că drenajul acoperă nu numai zona umflăturii, ci aproape întregul corp. Tratamentul începe cu regiunea gâtului la joncțiunea principalelor trunchiuri limfatice cu sistemul venos, apoi se trece la părțile trunchiului, fără a se umfla adiacent membrului umflat, iar în final zona edemului. Procedura este absolut nedureroasă pentru pacient.
Pentru a asigura eficiența și siguranța procedurilor, persoana care efectuează drenajul trebuie să dețină educație relevantă în tehnicile de drenaj și cunoașterea anatomiei și fiziologiei sistemului limfatic. Dacă procedura este efectuată în mod adecvat, aceasta va crește capacitatea de transport a sistemului limfatic, reducând astfel umflarea. De asemenea, relaxează țesuturile și reduce disconfortul.
Funcția sistemului limfatic este de a transporta lichide și alte substanțe (proteine multimoleculare, hormoni, vitamine etc.) din spațiul intercelular în sistemul venos, curățând corpul de toxine, produse ale metabolismului, virusuri și bacterii și îmbunătățirea raspuns imunitar de aparare. O stimulare adecvată a sistemului limfatic prin drenajul limfatic manual îmbunătățește funcționarea acestuia și sprijină în special funcția de transport.
În cazul anumitor umflături, drenajul limfatic manual este combinat cu:
- Tehnici utilizate în tratamentul limfedemului – pentru reducerea ultrafiltratului, conținutul de proteine (în principal glicozaminoglicani) și eliberarea țesutului fibros din zona edemului.
- Mobilizarea cicatricilor postoperatorii și postradiații
- Tehnici speciale, de exemplu drenarea superficială și profundă a abdomenului
Procedurile DL sunt de obicei combinate cu terapia prin compresie. Aceasta menține efectele drenajului prin creșterea reabsorbției lichidelor la nivel vascular. Aceasta poate lua forma bandajelor, textilelor de compresie sau compresiei pneumatice intermitente.
indicaţii:
- Edem limfatic (primar și secundar)
- Edem posttraumatic
- Edem venos
- Edem lipidic
- Edem rezultat din inactivitate
- Edem asociat cu tulburări de circulație arterială
- Edem bacterian inflamator cronic
- Edem idiopatic
Contraindicații:
- Tromboză venoasă
- Rănile și erupțiile acute ale pielii
- Cancer activ netratat sau metastatic
- Umflarea cauzată de insuficiența circulației, boli renale sau intestinale
—Post from – Hello
[/pl_text]
[/pl_col]
[/pl_row]