Planta binecuvântată cu efecte-minune. Mâna Maicii Domnului, floarea care curăţă sângele şi vindecă răni grave

Date:

Spread the love

Caprifoiul sau Mâna-Maicii-Domnului, cum i se mai spune popular, este o plantă căţărătoare care împodobeşte multe curţi şi are flori cu un parfum îmbătător. Florile tinere sunt albe, iar după câteva zile capătă o culoare galben-roşcat. Planta are proprietăţi antiinflamatoare uimitoare, o infuzie preparată din acestea poate ameliora durerile de cap, dar şi afecţiunile din sfera ORL, daca ceaiul se foloseşte pentru gargară.

In tradiţia populară se vorbeşte despre planta care poartă numele Maicii Domnului ca una cu efecte tămăduitoare atât pentru bolile trupeşti, cât şi pentru cele sufleteşti. Cea mai cunoscută plantă din această categorie este şi mâna Maicii Domnului. Legenda spune că Maica Domnului cu micul Iisus în braţe a căutat adăpost la mai multe plante ca să scape de soldaţii lui Irod când aceştia o hărţuiau. Singura plantă care a primit-o, oferindu-i adăpost, a fost caprifoiul. La plecare, Maica Domnului a binecuvântat-o menind-o să aiba puteri vindecătoare: „De azi înainte şi până în eternitate, tu vei fi floarea preferată a oamenilor. Îţi dau puterea să vindeci pe om de toate bolile şi să-l salvezi de la moarte aşa cum ai făcut tu pentru mine”. Are efecte antimicrobiene Preparatele din această plantă: pulberea, tinctura, oţetul, uleiul volatil, infuzia, vinul, au efecte antimicrobiene, antihipertensive şi antiinflamatoare, contribuind, în acelaşi timp, şi la scăderea nivelului de zahăr din sânge, calitate care o recomandă în terapia diabetului.

Are efecte antimicrobiene Preparatele din această plantă: pulberea, tinctura, oţetul, uleiul volatil, infuzia, vinul, au efecte antimicrobiene, antihipertensive şi antiinflamatoare, contribuind, în acelaşi timp, şi la scăderea nivelului de zahăr din sânge, calitate care o recomandă în terapia diabetului.

De asemenea, ajută şi la curăţarea sângelui, fiind utilizată destul de des şi în industria cosmetică datorită proprietăţilor sale in cicatrizarea rănilor care o recomandă tenurilor cu probleme

“Caprifoiul te poate feri de infecţiile virale şi poate trata unele simptome neplăcute ale răcelilor. Febra acută, durerile în gât şi cele de cap se pot trata cu ceaiul de caprifoi, pe care îl obţii dintr-o ceaşcă cu flori la 1 litru de apă clocotită. Se lasă la infuzat 10 minute, după care se strecoară şi se beau 2-3 căni pe zi. Ceaiul însă este contraindicat persoanelor cu diaree acută sau care au probleme cu stomacul. Mai poate fi utilizat şi în caz de abces mamar şi intestinal, dizenterie şi durere în timpul urinării.”, spune Daniela Stan, medic de familie. Folosită sub formă de infuzii, decocturi sau cataplasme, planta ne fereşte de numeroase afecţiuni şi este leac pentru dureri. Florile se recoltează cu precădere primăvara sau la începutul verii când floarea este încă în stadiul de boboc.   Ţine la distanţă bolile de inimă Specialiştii spun că infuzia cu rădăcină de mâna-Maicii-Domnului încetineşte coagularea sângelui şi ţine la distanţă bolile de inimă. În plus, calmează crampele şi durerile articulare la persoanele care suferă de artrită sau reumatism. Florile macerate grăbesc vindecarea rănilor.

Pentru a obţine amestecul de plante se lasă la macerat peste noapte o ceaşcă de flori de caprifoi, la un litru de apă. Dimineaţa se filtrează amestecul şi cu soluţia rezultată se pun comprese pe zonele afectate de acnee, răni, abcese şi cicatrici.

Iată câteva dintre acțiunile binefăcătoare ale aceste plante cu nume sfânt și proprietăți deosebite:

1. Ține sub control nivelul zahărului din sânge

Planta ajută la menținerea unui nivel optim de zahăr în sânge. Nivelul ridicat de zahăr poate provoca o serie de probleme de sănătate. În stadiile incipiente, simptomele unui nivel crescut al zahărului este de obicei ignorat, însă această plantă te poate ajuta să scapi de medicamentele și injecțiile care sunt necesare pentru menținerea nivelului de zahăr sub control.

2. Tratează și ameliorează afecțiunile respiratorii

Mâna Maicii Domnului ajută la menținerea unui sistem respirator sănătos și luptă împotriva infecțiilor vezicii urinare. Această plantă poate fi utilizată pentru a trata astmul bronsic și infecții ale tractului respirator superior.

3. Florile caprifoiului au un puternic efect antimicrobian, luptând împotriva salmonelei, stafilococului și streptococolui.

Pentru un efect antiviral și antibacterian maxim, această plantă poate fi combinată cu semințele de Forsythia suspensa – binecunoscutul arbust cu flori galbene sau cu Echinacea. Se adaugă 2 lingurițe de flori la o cană de apă fiartă și se lasă să se infuzeze timp de 20 de minute.

4. Vindecă arsurile solare și îndepărtează petele de pe piele

Datorită proprietăților antiinflamatorii și antiseptice, caprifoiul este considerat de mare ajutor în tratarea arsurilor provocate de soare, dar și a arsurilor minore ale pielii. Mâna Maicii Domnului poate fi utilizată și pentru a trata erupțiile cutanate, proprietățile sale dezinfectante ajutând în cazul afecțiunilor pielii.

5. Ajută în cazul durerilor de la nivelul intestinului subțire

Digestia este un proces important al vieții de zi cu zi. Persoanele care suferă de tulburări digestive, experimentează în același timp stresul fizic și psihologic. Datorită proprietăților sale medicinale, caprifoiul poate ajuta împotriva unor afecțiuni digestive, care includ umflăturile și durerile la nivelul intestinului subțire (enterită). De asemenea, poate ajuta la vindecarea dizenteriei.

6. Este un detoxifiant natural – uleiul de caprifoi ajută la curățarea organismului, prin eliminarea toxinelor.

Puteți beneficia de proprietățile vindecătoare ale acestei plante, preparând și consumând ceai de caprifoi. Acest ceai este recomandat pentru gargară. Atunci când aveți o senzație de mâncărime,  urere, înțepături la nivelul gâtului, dacă simțiți că de-abia puteți să înghițiți, faceți gargară cu ceai de câteva ori pe parcursul zilei, în special dimineața și seara, înainte de culcare.

 7, Încetinește coagularea sangelui

Folosita sub forma de infuzii, decocturi sau cataplasme, planta ne fereste de numeroase afectiuni si este leac pentru dureri. Florile se recolteaza cu precadere primavara sau la inceputul verii cand floarea este inca in stadiul de boboc.

Specialiștii spun ca infuzia cu rădăcina de mana-Maicii-Domnului încetinește coagularea sângelui si tine la distanta bolile de inima. In plus, calmeaza crampele si durerile articulare la persoanele care suferă de artrita sau reumatism. Florile macerate grăbesc vindecarea rănilor.

Se lasa la macerat peste noapte o ceașca cu flori de caprifoi, la un litru de apa. Dimineața se filtrează amestecul si cu solutia rezultata se pun comprese pe zonele afectate de acnee, rani, abcese si cicatrici.

Sursa: adev.ro

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Remedii Naturiste pentru Tuse

Related articles

Remedii Naturiste pentru Tuse

Remedii Naturiste pentru Tuse: Aliați Din Natură pentru Confort Respirator Tusea poate fi o experiență inconfortabilă și deranjantă, dar...

Tratamente Naturiste pentru Hemoroizi

Tratamente Naturiste pentru Hemoroizi Hemoroizii sunt o afecțiune comună, dar pot cauza disconfort și durere. Tratamentele naturiste pentru hemoroizi...

Terapia Bowen

Terapia Bowen este o abordare holistica si multidimensionala a eliberarii de durere si a vindecarii, care a obtinut...

10 metode naturiste pentru detoxifierea organismului

Detoxifierea organismului este un proces prin care se elimină substanțele toxice acumulate în corp. Există mai multe metode...