by admin admin No Comments
Spread the love
Plantă medicinală străveche, se spune că protejează şi conferă invulnerabilitate faţă de boli. Exact ce ne trebuie, acum, când toamna se pregăteşte de ploi şi frig  Cine nu-i cunoaşte aroma, care la vremea toamnei şi a conservelor se răspândeşte peste bucătării şi cămări? Imposibil de confundat, mireasma lui iute şi piperată e legată în amintire, mai ales de bunicile stăpânind peste putinile cu varză şi borcane de murături.
Dar la fel ca toate ierburile bune de hrană, cimbrul este totodată şi una din cele mai puternice plante medicinale, despre care egiptenii spuneau că dăruieşte invulnerabilitate faţă de boli. Şi pentru că afară e iarăşi toamnă şi mirosul lui se răspândeşte peste pământ, este timpul să vorbim despre minunile ascunse în florile şi în frunzele lui.

Cele două specii de cimbru

Sub aceeaşi denumire se ascund, de fapt, două plante diferite, înrudite prin miros şi prin proprietăţile lor terapeutice, dar foarte clar delimitate din punct de vedere botanic: cimbrul de cultură (Thymus vulgaris), cu un miros înţepător şi mai aspru, care îl face să fie folosit doar ca remediu de sănătate, şi cimbrul de grădină (Satureja hortensis), cu o aromă mai blândă şi foarte plăcută, care îl face foarte apreciat, deopotrivă în bucătăria şi în medicina populară românească. Cimbrul de cultură Este o plantă originară din Grecia, de nici patruzeci de centimetri înălţime, cu flori mici, de culoare roz-pal, care apar de la mijlocul verii şi până toamna târziu. Se folosesc tulpinile înflorite, care se recoltează acum, în octombrie, şi se pun la uscat pentru a fi folosite tot timpul iernii.

Cimbrul de cultură

este un adevărat antibiotic natural, care nu numai că distruge majoritatea bacteriilor şi microorganismelor dăunătoare, dar întăreşte şi capacitatea organismului de a se autoapăra, făcându-l mai puternic. Este un remediu ideal pentru sezonul rece, în care tocmai intrăm, fiind – aşa cum vom vedea – o adevărată pavăză împotriva tuturor bolilor şi neplăcerilor pe care sfârşitul de toamnă şi apoi iarna le vor aduce.

Aplicaţii terapeutice interne ale cimbrului de cultură

 Bronşită acută şi cronică, tuse convulsivă – ca remediu de urgenţă se administrează câteva înghiţituri de infuzie fierbinte, cu efecte bronhodilatatoare, expectorante şi calmante rapide. Pentru un tratament de lungă durată se recomandă pulberea, din care se ia de trei ori pe zi câte o linguriţă rasă. Tratamentul durează 4 săptămâni. Suplimentar se fac băi fierbinţi cu infuzie de cimbru, care au efecte puternice de întărire a imunităţii.
 Astm, pneumonie, infecţii respiratorii recidivante – se administrează uleiul volatil, câte 2 picături de 3 ori pe zi, în cure de 10-20 de zile. Este un antibiotic şi bronhodilatator redutabil. Administrat în acelaşi fel, este şi un extraordinar adjuvant în tratamentul tuberculozei.
 Colită de fermentaţie şi de putrefacţie – se ia o linguriţă rasă de pulbere de cimbru de cultură de patru ori pe zi. Tratamentul durează între 10 şi 21 de zile, putând fi reluat de câte ori este nevoie.
 Infecţii renale şi urinare – cimbrul de cultură se poate lua la întrecere în această categorie de afecţiuni cu cele mai puternice antibiotice. Se foloseşte uleiul volatil, din care se iau 2-3 picături, în miere, de trei ori pe zi. Pentru tratarea bolilor renale cronice se foloseşte extractul alcoolic de cimbru de cultură, din care se administrează de patru ori pe zi câte o linguriţă diluată în jumătate de pahar de apă, în cure de 60-90 de zile. Acest extract alcoolic nu numai că distruge microorganismele care afectează rinichii şi vezica, ci şi stimulează activitatea renală.
 Viermi intestinali, infecţii cu Giardia lamblia – o combinaţie imbatabilă în tratarea acestei categorii de boli este cea dintre cimbrul de cultură şi pelin. Pulberea celor două plante se amestecă în părţi egale şi se pune apoi într-un borcan care se închide ermetic. Se administrează câte o linguriţă din acest amestec, pe stomacul gol, de patru ori pe zi. Tratamentul se face vreme de trei săptămâni, iar dacă mai este necesar, se poate relua după 10-12 zile de pauză.

Aplicaţii externe

 Răni, ulcere pe piele – se fac spălături cu extract alcoolic de cimbru. Acest extract are un efect antiinfecţios foarte puternic şi este, de asemenea, un cicatrizant destul de bun.
 Circulaţie periferică deficitară – se fac băi fierbinţi cu infuzie de cimbru (5 litri la o cadă cu apă). Aceste băi făcute săptămânal activează puternic circulaţia, măresc căldura organismului şi întăresc sistemul imunitar.
 Reumatism – se pun cataplasme fierbinţi cu cimbru pe locul afectat. Are efecte calmante şi antialgice.

Efectele psihologice ale cimbrului de cultură

În Grecia antică, cimbrul era un ingredient indispensabil în alimentaţia tinerilor războinici, cărora – se spunea – le amplifica încrederea în sine şi curajul. Medicii greci, şi apoi cei ai Evului Mediu, foloseau cimbrul pentru pacienţii slăbiţi fizic şi psihic, pentru efectele sale tonice şi revigorante. În medicina macrobiotică se recomandă consumul de cimbru pentru amplificarea capacităţii de control al emoţiilor şi întărirea imunităţii la stresul psihic.

Precauţii şi contraindicaţii

Supradozat, cimbrul de cultură, şi mai ales uleiul volatil extras din el, dă reacţii adverse extrem de puternice: convulsii, vărsături, dureri abdominale puternice, delir. În general, cimbrul de cultură este contraindicat în cazurile de colon iritabil, ulcer gastric şi gastrită hiper-acidă.

Cimbrul de grădină

Îl cunoaştem foarte bine din piaţă: are frunzele de un verde închis, înguste şi foarte aromate, florile sunt albe şi grupate câte 3-4. Înfloreşte la sfârşit de septembrie – început de octombrie, şi tot acum se culege cu tot cu tulpină şi se pune în mănunchiuri la uscat. Cimbrul de grădină a fost adus la noi cu mai bine de două mii de ani în urmă, din Imperiul Roman, unde era la mare cinste. În medicina populară românească este un adevărat panaceu pentru digestie şi pentru metabolism.

Aplicaţii terapeutice interne ale cimbrului de grădină

 Indigestie şi tulburări digestive pe fond de stres, gastrită hipo-acidă – se pune în mâncărurile mai grele cimbru din belşug. În plus, înainte de masă cu 5-10 minute se ia un vârf de cuţit de pulbere de cimbru de grădină, pe stomacul gol.
 Balonare, dispepsie – pentru efecte rapide se consumă infuzie fierbinte de cimbru – o jumătate de pahar. Persoanelor care se confruntă frecvent cu această problemă le este recomandată o cură de o lună cu pulbere de cimbru de grădină: o jumătate de linguriţă de patru ori pe zi.
 Dischinezie biliară – se fac tratamente succesive de 3 săptămâni, cu o săptămână de pauză, timp în care se administrează o combinaţie în proporţii egale de pulbere de cimbru de grădină şi de anghinare (Cinară scolymus). Doza este de 1 linguriţă rasă, care se administrează de trei ori pe zi, cu un sfert de oră înaintea meselor principale.
 Atonie gastro-intestinală – se consumă zilnic 1-2 căni de macerat la rece de cimbru de grădină. Suplimentar se administrează plante amare (anghinare, pelin, ţintaură) pentru activarea mai puternică a digestiei şi a funcţiei de eliminare. De altfel, în medicina populară combinaţia dintre cimbrul de grădină şi plantele amare este imbatabilă în tratarea bolilor digestive.
 Amenoree, frigiditate – se face un tratament de două luni, în care se administrează extract alcoolic de cimbru de grădină, câte 4 linguriţe pe zi. Cimbrul de grădină are efecte emenagoge (declanşează ciclul menstrual) şi este un afrodiziac de intensitate medie.
 Crampe stomacale, contracţii şi dureri abdominale pe fond nervos – ca remediu de prim ajutor, se bea cu înghiţituri mici o cană cu infuzie fierbinte de cimbru de grădină. Pentru tratament de lungă durată, se consumă zilnic câte o jumătate de litru de macerat la rece de cimbru de grădină. Aplicaţii externe
 Nevralgii – se pun pe locurile afectate comprese fierbinţi cu infuzie concentrată (3 linguriţe la jumătate de cană de apă) de cimbru de grădină.
 Răni – se fac spălări cu infuzie concentrată (3 linguriţe la o cană de apă) de cimbru. Are efecte antiinfecţioase şi cicatrizante uşoare.
 Crampe musculare (cârcei) – se fac băi locale cu infuzie cât mai caldă de cimbru de grădină. Aplicaţia durează 15-20 de minute şi are efecte relaxante şi decongestionante. Precauţii şi contraindicaţii Bolnavii de ulcer gastric şi de gastrită hiperacidă vor folosi în doze mici această plantă, întrerupând imediat tratamentul dacă apar semne ale agravării bolii.

Preparate din cimbru (de cultură şi de grădină)

Pulbere

Se obţine prin măcinare cât mai fină cu râşniţa electrică de cafea. Depozitarea pulberii de cimbru se face în borcane de sticlă închise ermetic, în locuri întunecoase şi reci, pe o perioadă de maximum 2 săptămâni (deoarece uleiurile sale volatile se evaporă foarte rapid). De regulă se administrează de 3-4 ori pe zi câte un sfert – o jumătate de linguriţă rasă, pe stomacul gol.

Ulei volatil

Se obţine doar prin procedee industriale, în magazinele şi farmaciile naturiste fiind disponibil gata preparat uleiul volatil de cimbru de cultură. Se administrează de regulă câte 3 picături de ulei de cimbru dizolvate într-o linguriţă de miere, de 2 ori pe zi, în cure de 5-10 zile. La copiii între 8 şi 10 ani doza se înjumătăţeşte, iar la cei între 5 şi 8 ani se administrează o singură picătură, de două ori pe zi.

Extract alcoolic

Se pun într-un borcan cu filet cincisprezece linguri de pulbere de cimbru, peste care se adaugă două pahare (400 ml) de alcool alimentar de 50 de grade. Se închide borcanul ermetic şi se lasă să macereze vreme de două săptămâni, după care se filtrează, iar tinctura rezultată se pune în sticluţe mici, închise la culoare. Se administrează din acest remediu câte 50 de picături diluate în puţină apă, de patru ori pe zi.

Macerat la rece

Se pune seara într-un pahar (200 ml) de apă o linguriţă rasă de cimbru şi se lasă să macereze până dimineaţa, când se filtrează. Se administrează zilnic 2-3 pahare din aceste preparat.

Infuzie fierbinte

Se foloseşte foarte rar, cele mai puternice proprietăţi avându-le pulberea şi uleiul volatil. Se prepară prin opărirea unei linguriţe de pulbere de cimbru cu o cană de apă, după care amestecul se lasă acoperit să infuzeze vreme de 10-15 minute şi apoi se filtrează. De regulă, se administrează cât mai caldă posibil.

 

Valeriu CIUCULIN

.

Tratamente și remedii naturiste pentru cele mai frecvente boli
Tratamente Naturiste

Tratamente și remedii naturiste pentru cele mai frecvente boli

În lumea modernă, tot mai multe persoane în lumea în care se îndreaptă spre tratament și remedii naturiste pentru a-și...
Read More
Busuiocul – O plantă aromatică cu puteri terapeutice și curative
Plante Medicinale

Busuiocul – O plantă aromatică cu puteri terapeutice și curative

Busuiocul (Ocimum basilicum) este o plantă aromatică și medicinală cu multiple utilizări în bucătărie, medicină și aromaterapie. Este originar din...
Read More
Tratamente naturiste pentru slabit
Tratamente Naturiste

Tratamente naturiste pentru slabit

Tratamentele naturiste pentru slăbit sunt o opțiune populară pentru persoanele care doresc să piardă în greutate într-un mod sănătos și...
Read More
Tratamente Naturiste pentru Varice
Tratamente Naturiste

Tratamente Naturiste pentru Varice

Opțiuni Alternative de Gestionare a Simptomelor  Pe lângă tratamentele convenționale, există și opțiuni naturiste care pot fi considerate ca o...
Read More
Varice: Cauze, Simptome, Tratament și Prevenție
Afectiuni si Boli

Varice: Cauze, Simptome, Tratament și Prevenție

Varicele sunt o afecțiune comună care afectează milioane de oameni din întreaga lume. Acestea sunt vase de sânge dilatate și...
Read More
Menta – Beneficii, Modalități de Preparare, Indicații și Contraindicații
Plante Medicinale

Menta – Beneficii, Modalități de Preparare, Indicații și Contraindicații

Menta este o plantă aromatică răcoritoare, cunoscută pentru proprietățile sale terapeutice și gustul său revigorant. De-a lungul secolelor, mentă a...
Read More
Cate ceva despre fericire
Dezvoltare Personala

Cate ceva despre fericire

"In gena omului a fost pusa sau picatura de soare" - Interviu cu dr. prof. HINDERK EMRICH, directorul Clinicii de...
Read More
Natural Remedies From Walnut Shells
Tratamente Naturiste

Natural Remedies From Walnut Shells

REMEDURI NATURALE CU COJI DE NUC Mulți dintre noi considerăm inutile cojile de nucă și de fiecare dată când curățăm...
Read More
Cele mai bune 40 de alimente anti-imbatranire
Alimentatie Sanatoasa

Cele mai bune 40 de alimente anti-imbatranire

Cele mai recente studii stiintifice publicate de Men's Health arata cele 40 de alimente care au actiuni imunostimulatoare , de...
Read More
Inventatorii de boli. Cum sunt TRANSFORMAȚI oamenii SĂNĂTOȘI
Dezvoltare Personala

Inventatorii de boli. Cum sunt TRANSFORMAȚI oamenii SĂNĂTOȘI

Inventatorii de boli. Cum sunt TRANSFORMAȚI oamenii SĂNĂTOȘI în cumpărători de medicamente. Industria farmaceutică exploatează perfid temerile cele mai profunde...
Read More
TINCTURA DE SALVIE – Beneficii și proprietăți
Tratamente Naturiste

TINCTURA DE SALVIE – Beneficii și proprietăți

Preparatele din salvie, precum pulberea, tinctura, otetul, uleiul volatil, infuzia, vinul, au efecte antimicrobiene, antihipertensive si antiinflamatoare, cunoscute inca din...
Read More
TINCTURĂ DE USTUROI – Cel mai puternic antibiotic natural
Tratamente Naturiste

TINCTURĂ DE USTUROI – Cel mai puternic antibiotic natural

Cel mai puternic antibiotic natural cunoscut la ora actuală, usturoiul este recomandat în ameliorarea, tratarea și prevenirea unei game variate...
Read More
V-ati saturat de carnati si sarmale? Dati-o pe macaroane!
Diete si Retete

V-ati saturat de carnati si sarmale? Dati-o pe macaroane!

V-ati saturat de carnati si sarmale? Dati-o pe macaroane! Italienii jura ca pastele fainoase ii fac pe oameni mai fericiti....
Read More
Propolisul – O mie de boli vindecate
Tratamente Naturiste

Propolisul – O mie de boli vindecate

O mie de boli vindecate cu un singur produs Simt o mare bucurie ori de cate ori reusesc sa-mi fac...
Read More
Esti nervos? Foloseste valeriana sau musetel
Plante Medicinale

Esti nervos? Foloseste valeriana sau musetel

Valeriana si musetelul sunt doua plante folosite in medicina naturista pentru rolul lor calmant. Ele au rolul de a calma...
Read More
Leacuri naturale cu efect rapid pentru migrena, ameteala, greata
Tratamente Naturiste

Leacuri naturale cu efect rapid pentru migrena, ameteala, greata

Migrena inlaturata rapid cu leacuri naturale Însoţita de multe ori de vărsături sau de tulburări de vedere, durerea de cap...
Read More
DETOXIFIEREA ORGANISMULUI, O NECESITATE PENTRU OMUL MODERN
Alimentatie Sanatoasa

DETOXIFIEREA ORGANISMULUI, O NECESITATE PENTRU OMUL MODERN

Inainte de a citi acest articol te rog sa-ti pui urmatoarea intrebare: sunt convinsa ca faci curat in casa saptamanal...
Read More
Cum îți dai seama că persoanele din jurul tău te încarcă negativ
Esentiale

Cum îți dai seama că persoanele din jurul tău te încarcă negativ

Ţi s-a întâmplat vreodată să te simţi încărcat cu energie pozitivă după ce ai făcut un lucru relaxant, după ce...
Read More
Vrei sa gestionezi sau creezi?
Dezvoltare Personala

Vrei sa gestionezi sau creezi?

Vrei sa gestionezi... o situatie, o problema, o relatie, viata ta si chiar pe a altuia. Sa gestionezi timpul, sa...
Read More
NERVUL VAG – legatura intre starea de spirit si corpul fizic
Dezvoltare Personala

NERVUL VAG – legatura intre starea de spirit si corpul fizic

Am aflat prima oară despre nervul vag când am început să caut remedii pentru tinnitus, ce a apărut peste noapte...
Read More
1 2 3 12

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *