by admin admin No Comments
Spread the love
Cândva hrană a celor nevoiași, fasolea a fost ridicată mai nou la rangul de legumă vedetă și pe mesele celor mai pretențiosi, care i-au descifrat secretul.
Albă, roșie, pestriță sau neagra preparată într-o mare varietate de feluri și introdusă frecvent în meniu, fasolea îți poate aduce o multitudine de beneficii. Iată care sunt acestea!

1. TE FEREȘTE DE CONSTIPAȚIE

Prin conținutul generos de fibre, absolut necesar unei bune digestii fasolea este recomandată pentru reglarea activității tranzitului intestinal. Deficitul de fibre în alimentație duce nu doar la constipație, ci, în timp, și la neplăceri precum diabetul, afecțiunile cardiovasculare, creșterea tensiunii arteriale, ulcer, hemoroizi. În plus, tot datorită bogăției de fibre, fasolea este inclusă în categoria alimentelor care pot contribui la menținerea sănătății colonului și evitarea cancerului de acest fel.

2. TE ENERGIZEAZĂ

Ai observat că atunci când îți începi ziua cu un mic dejun bogat în fibre ești mai energică și mai bine dispusă pe parcursul zilei? Un pic de fasole bătută sau o salată de fasole ar putea fi combustibilul de care ai nevoie chiar de la primele ore ale zilei. Dar nu doar fibrele o recomandă în acest scop, ci și cel mai bun tip de carbohidrați complecși pe care îi conține, nutrienți care furnizează energie pentru mușchi și creier.

3. FITOESTROGENI PENTRU DOAMNE

Potrivit multor studii, s-ar părea că femeile care consumă constant alimente care conțin estrogeni vegetali, fasolea numărându-se printre ele, au un risc mai scăzut de a se confrunta cu cancerul mamar. Nu e singurul beneficiu atribuit fitoestrogenilor, celelalte fiind reducerea riscului de osteoporoză, de afecțiuni cardiovasculare, precum și atenuarea neplăcerilor menopauzei.

4. TE AJUTĂ SĂ SLĂBEȘTI

În funcție de soi, 150 g de fasole fiartă furnizează între 200 și 300 calorii. Puțin, după senzația de sațietate pe care o dă pentru câteva ore bune, răstimp în care te va feri de ronțăială și gustări de tot felul între mese. Așadar, dacă vrei să slăbești, nu ezita să introduci în meniu fasolea. Desigur, cu condiția să nu consumi cantități mari, pentru a nu depăși necesarul energic pe ziua respectivă.

5. TE APARĂ DE DIABET

Fasolea face parte din categoria alimentelor cu indice glicemic scăzut, sub 55. Cea roșie are IG 29, cea albă 31, iar cea pestriță are 45. Acesta este motivul pentru care li se permite celor care suferă de diabet zaharat să includă fasolea în meniu. Și nu doar lor, consumul frecvent de fasole putând constitui un prețios obstacol în calea dezvoltării acestei afecțiuni.
[wbcr_html_snippet id="72994" title="api 1"]

6. ÎȚI PROTEJEAZĂ INIMA

Fiind foarte săracă în grăsimi și aproape lipsită de colesterol, fasolea contribuie la scăderea tensiunii arteriale și reduce semnificativ riscul instalării bolilor cardiovasculare după părerea nutriționiștilor, consumând câte 100-200 de grame de fasole pe zi, vreme de 2-3 săptămâni, reduci considerabil nivelul colesterolului sangvin. Având grija, desigur, să stai cât mai departe de mâncărurile cu carne grasă, lactatele cu conținut ridicat de grăsimi și alimentele în prepararea cărora se folosesc așa-numitele grăsimi trans: chipsuri, cartofi prăjitți, produse de patiserie.

7. ÎNTÂRZIE ÎMBĂTRÂNIREA

Fasolea e bogată în antioxidanți,iar aceștia, după cum se știe, au un rol important în prevenirea distrugerii celulelor de către radicalii liberi, proces care te protejează de multe tipuri de cancer. Aceiași antioxidanți au și darul de a amâna îmbătrânirea. În acest din urmă scop, o poți folosi și în uz extern. Pasează o mână de fasole bine fiartă, adaugă o lingură de ulei de măsline și una de miere, aplica pasta obținută pe față, gât și zona decolteului pentru 20-25 de minute, după care îndepărteaz-o cu apă călduță. Fă asta măcar o dată pe săptămână și te vei bucura de o piele netedă, catifelata, liniile fine vor dispărea, iar ridurile se vor estompa.

8. UN PLUS DE VITAMINE ȘI MINERALE

Pe lângă proteine și carbohidrați fasolea conține și vitamine, mai ales din complexul B, dar și C, E si K, precum și fier, magneziu, seleniu, fosfor, zinc, cupru, potasiu și puțin calciu. Pentru a beneficia de un asemenea aport nutritiv, fierbe fasolea la foc mic, de durată, nu în oala sub presiune, temperatura ridicată sărăcind-o de nutrienți.

9. COMBATE ANEMIA

Fierul din fasole o recomandă celor care suferă de anemie feripriva, cel mai des expuse fiind femeile, prin menstrele lunare pierzându-se o parte din acest mineral prețios, mai ales dacă sunt abundente și de durată. O nevoie sporită de fier o au copiii aflați in perioada de creștere, precum și cei în convalescență. Cum organismul nu este capabil să produca acest oligoelement, principala cauză a acestui tip de anemie și mijloc de înlăturare a acesteia le constituie dieta, din care, așadar, n-ar trebui să lipsească fasolea.

10. ÎNLOCUIEȘTE CU SUCCES CARNEA

Conținând proteine valoroase, poate constitui o alternativă sănătoasă  în hrana vegetarienilor, a celor care țin post sau pur și simplu vor să scadă consumul de produse de origine animală fără a-ți priva organismul de proteine.
Gustoase și sănătoase, mâncărurile de fasole sunt pentru organism un aport prețios de vitamine, minerale, proteine și antioxidanți, fiind de un real folos în buna lui funcționare și apărându-l astfel de multe neplăceri de sănătate.

PE TOATE GUSTURILE

Există mai multe tipuri de fasole, fiecare cu forma, culoarea și beneficiile ei. Ai de unde alege.

FASOLE ALBĂ

E soiul cu cea mai largă răspândire și cu cele mai multe sortimente, dimensiunea boabelor acestora variind între 5 si 20 mm. Se remarcă printr-un conținut bogat în potasiu și gust aromat gustos. Conținutul de amidon din interiorul boabelor și faptul că are, în comparație cu celelalte tipuri, învelișul cel mai subțire, motiv pentru care este preferată în prepararea rețelor rapide.

FASOLE ROȘIE   

Acest soi de fasole cu suprafața roșiatică și interiorul alb este o sursă excelentă de proteine și acizi grași esențiali omega 3, precum și fier. Consumul de fasole roșie mai are un avantaj: o cantitate mai mare de antioxidanți față de celelalte soiuri, comparabilă cu cea a afinelor, motiv pentru care se consideră că, introdusă frecvent în meniu, poate preveni riscul de cancer.

FASOLE NEAGRĂ

În general, are proprietăți asemănătoare cu ale celorlalte soiuri, remarcându-se totuși prin gustul ușor dulceag. Apreciată este însă pentru un conținut mai ridicat de B6, vitamină atât de necesară optimei functionări a sistemului nervos, precum și de magneziu, un mineral esential în menținerea unei stări bune de sănătate. Întrucât are coaja foarte subțire, pentru prepararea ei sunt suficiente 2-4 ore de înmuiere în apă rece și doar o oră de fierbere

FASOLE PESTRIȚĂ

Are un gust aparte și poate fi folosită la mâncăruri scăzute, iahnii, salate. Întrucât are coaja cea mai groasă necesită înmuiere, cel puțin patru ore, și timp îndelungat de fierbere, la foc redus, în funcție de mărimea boabelor (4 ore).
O jumătate de cană de fasole fiartă are circa 120 de calorii. Cum orice e mult strică, nici fasole boabe nu ar trebui să mănânci prea multă. Limitează-te la 3-4 căni pe săptămână.

CUM PREVII BALONAREA

O fi ea gustoasă și satioasa, dar fasolea are și un dezavantaj: flatulența, formarea gazelor intestinale sau balonarea. Cu un pic de grijă, neplăcerea poate fi prevenită: Înmoaie fasolea înainte de fierbere. Acoperă boabele cu apă rece, având grijă să depășească nivelul lor cu vreo două degete și ține-le în frigider cel puțin opt ore (în felul acesta previi fermentarea cauzată de o temperatură ridicată). Adaugă un pic de bicarbonat de sodiu în apa de fierbere. Folosește, în funcție de preparare condimente ce împiedică formarea gazelor sau impulsionează eliminarea lor: cimbru, ghimbir, usturoi, muștar, rozmarin. Nu exagera cu porțiile de fasole, oricât de mult ți-ar plăcea, îngreunarea digestiei poate duce la supărătoarea forfoteală.
Sursa: extranews.ro
.
Tratamente și remedii naturiste pentru cele mai frecvente boli
Tratamente Naturiste

Tratamente și remedii naturiste pentru cele mai frecvente boli

În lumea modernă, tot mai multe persoane în lumea în care se îndreaptă spre tratament și remedii naturiste pentru a-și...
Read More
Busuiocul – O plantă aromatică cu puteri terapeutice și curative
Plante Medicinale

Busuiocul – O plantă aromatică cu puteri terapeutice și curative

Busuiocul (Ocimum basilicum) este o plantă aromatică și medicinală cu multiple utilizări în bucătărie, medicină și aromaterapie. Este originar din...
Read More
Tratamente naturiste pentru slabit
Tratamente Naturiste

Tratamente naturiste pentru slabit

Tratamentele naturiste pentru slăbit sunt o opțiune populară pentru persoanele care doresc să piardă în greutate într-un mod sănătos și...
Read More
Tratamente Naturiste pentru Varice
Tratamente Naturiste

Tratamente Naturiste pentru Varice

Opțiuni Alternative de Gestionare a Simptomelor  Pe lângă tratamentele convenționale, există și opțiuni naturiste care pot fi considerate ca o...
Read More
Varice: Cauze, Simptome, Tratament și Prevenție
Afectiuni si Boli

Varice: Cauze, Simptome, Tratament și Prevenție

Varicele sunt o afecțiune comună care afectează milioane de oameni din întreaga lume. Acestea sunt vase de sânge dilatate și...
Read More
Menta – Beneficii, Modalități de Preparare, Indicații și Contraindicații
Plante Medicinale

Menta – Beneficii, Modalități de Preparare, Indicații și Contraindicații

Menta este o plantă aromatică răcoritoare, cunoscută pentru proprietățile sale terapeutice și gustul său revigorant. De-a lungul secolelor, mentă a...
Read More
Cate ceva despre fericire
Dezvoltare Personala

Cate ceva despre fericire

"In gena omului a fost pusa sau picatura de soare" - Interviu cu dr. prof. HINDERK EMRICH, directorul Clinicii de...
Read More
Natural Remedies From Walnut Shells
Tratamente Naturiste

Natural Remedies From Walnut Shells

REMEDURI NATURALE CU COJI DE NUC Mulți dintre noi considerăm inutile cojile de nucă și de fiecare dată când curățăm...
Read More
Cele mai bune 40 de alimente anti-imbatranire
Alimentatie Sanatoasa

Cele mai bune 40 de alimente anti-imbatranire

Cele mai recente studii stiintifice publicate de Men's Health arata cele 40 de alimente care au actiuni imunostimulatoare , de...
Read More
Inventatorii de boli. Cum sunt TRANSFORMAȚI oamenii SĂNĂTOȘI
Dezvoltare Personala

Inventatorii de boli. Cum sunt TRANSFORMAȚI oamenii SĂNĂTOȘI

Inventatorii de boli. Cum sunt TRANSFORMAȚI oamenii SĂNĂTOȘI în cumpărători de medicamente. Industria farmaceutică exploatează perfid temerile cele mai profunde...
Read More
TINCTURA DE SALVIE – Beneficii și proprietăți
Tratamente Naturiste

TINCTURA DE SALVIE – Beneficii și proprietăți

Preparatele din salvie, precum pulberea, tinctura, otetul, uleiul volatil, infuzia, vinul, au efecte antimicrobiene, antihipertensive si antiinflamatoare, cunoscute inca din...
Read More
TINCTURĂ DE USTUROI – Cel mai puternic antibiotic natural
Tratamente Naturiste

TINCTURĂ DE USTUROI – Cel mai puternic antibiotic natural

Cel mai puternic antibiotic natural cunoscut la ora actuală, usturoiul este recomandat în ameliorarea, tratarea și prevenirea unei game variate...
Read More
V-ati saturat de carnati si sarmale? Dati-o pe macaroane!
Diete si Retete

V-ati saturat de carnati si sarmale? Dati-o pe macaroane!

V-ati saturat de carnati si sarmale? Dati-o pe macaroane! Italienii jura ca pastele fainoase ii fac pe oameni mai fericiti....
Read More
Propolisul – O mie de boli vindecate
Tratamente Naturiste

Propolisul – O mie de boli vindecate

O mie de boli vindecate cu un singur produs Simt o mare bucurie ori de cate ori reusesc sa-mi fac...
Read More
Esti nervos? Foloseste valeriana sau musetel
Plante Medicinale

Esti nervos? Foloseste valeriana sau musetel

Valeriana si musetelul sunt doua plante folosite in medicina naturista pentru rolul lor calmant. Ele au rolul de a calma...
Read More
Leacuri naturale cu efect rapid pentru migrena, ameteala, greata
Tratamente Naturiste

Leacuri naturale cu efect rapid pentru migrena, ameteala, greata

Migrena inlaturata rapid cu leacuri naturale Însoţita de multe ori de vărsături sau de tulburări de vedere, durerea de cap...
Read More
DETOXIFIEREA ORGANISMULUI, O NECESITATE PENTRU OMUL MODERN
Alimentatie Sanatoasa

DETOXIFIEREA ORGANISMULUI, O NECESITATE PENTRU OMUL MODERN

Inainte de a citi acest articol te rog sa-ti pui urmatoarea intrebare: sunt convinsa ca faci curat in casa saptamanal...
Read More
Cum îți dai seama că persoanele din jurul tău te încarcă negativ
Esentiale

Cum îți dai seama că persoanele din jurul tău te încarcă negativ

Ţi s-a întâmplat vreodată să te simţi încărcat cu energie pozitivă după ce ai făcut un lucru relaxant, după ce...
Read More
Vrei sa gestionezi sau creezi?
Dezvoltare Personala

Vrei sa gestionezi sau creezi?

Vrei sa gestionezi... o situatie, o problema, o relatie, viata ta si chiar pe a altuia. Sa gestionezi timpul, sa...
Read More
NERVUL VAG – legatura intre starea de spirit si corpul fizic
Dezvoltare Personala

NERVUL VAG – legatura intre starea de spirit si corpul fizic

Am aflat prima oară despre nervul vag când am început să caut remedii pentru tinnitus, ce a apărut peste noapte...
Read More
1 2 3 12

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *