Cand vine vorba de boli ale copiilor “intelepciunea populara” este plina de sfaturi si remedii naturale, asa-zisele “leacuri babesti”. Unele sunt considerate depasite, ineficiente sau chiar periculoase pentru copilul mic dar altele au fost puse in practica de-a lungul veacurilor cu succes.
Sa vedem care ar fi leacurile babesti de evitat si care sunt remediile care functioneaza si pot fi de mare ajutor copilului in boli simple precum raceli sau afectiuni digestive.
Leacuri babesti de evitat la copii:
In primul rand frectiile cu spirt sanitar sau orice fel de alcool sunt strict interzise in cazul copiilor mici! Chiar si in cazul aparent inofensivelor sosete inmuitate in otet trebuie avut grija ca otetul sa fie intai indoit cu apa. Copii avand pielea foarte subtire pot absorbi aceste substante foarte usor prin piele si se pot intoxica.
Trebuie sa manifestam precautie in privinta ceaiurilor, unele plante fiind contraindicate copilului mic sau in anumite boli, de aceea ar fi bine sa cerem parerea specialistului inainte de a administra un ceai sau vreo tinctura pe baza de plante. Si in ceea ce priveste cantitatea de ceai trebuie sa cerem parerea unui specialist avizat.
Baile reci sau impachetarile reci in caz de febra sunt total interzise si periculoase. In caz de febra se poate face baie in putina apa (cat sa acopere corpul pana la mijloc) la 34-35 de grade Celsius iar impachetarile se vor face cu prosoape inmuiate in apa calduta (la temperatura camerei) si stoarse bine.
Șosete înmuiate în oțet este un truc frecvent folosit de mame atunci când copiii sunt răciți. Deși acest truc este recomandat din bătrâni, medicii spun de ce nu este bine.
“Şosetele cu alcool sau cu oţet nu funcţionează din mai multe motive. Atunci când un copil are febră mare vasele periferice, adică la mâini şi la picioare, se închid. De aceea, deseori părinţii spun, ‘doamna doctor, copilul avea mâinile şi picioarele reci, dar avea 40 de grade’.
Da, la 40 de grade, vasele la periferie se închid şi mâinile şi picioarele sunt reci. Când am febră mare pot folosi măsuri fizice de scădere a temperaturii, aşa cum este baia rece. Însă, rece înseamnă cu 2 grade sub temperatura mea, deci dacă am 40 de grade temperatura corpului atunci pun apa la 38 de grade.
Mergem pe principiul fizic conform căruia corpul mai cald cedează căldura corpului mai rece. Aşadar eu am 40 de grade, apa are 38 şi atunci îmi scade mie temperatura. Dar dacă pun la extremităţi şosetelele reci, şi aşa vasele sunt închise la periferie, eu nu o să cedez căldura absolut deloc, ba din contră, punând ori oţet, ori spirt pot obţine o reacţie locală de contact. Prin urmare, este posibil ca, pe lângă febră să mai apară şi o erupţie.
În plus, anumite substanţe se pot absorbi pe tegumentul copilului, deci nu pun niciodată comprese cu alcool, cu ţuică sau cu alte lichide alcolizate, de la oţet poate să se irite tegumentul şi atunci nu folosesc nici şosetele cu alcool, nici şosetele cu oţet.” a declarat medicul pediatrul Antonescu Irina declară, pentru elacraciun.ro.
Recomandare: Medicii avertizează toți părinții: Nu le dați copiilor sirop de tuse!
Medicii avertizează totții părinții să nu le mai dea copiilor sirop de tuse. Siropul și pastilele de tuse conțin ingrediente care ar putea avea efecte adverse sau care pot fi toxice, dacă sunt administrate în doze mari.
Astfel, medicii sfătuiesc părinții să evite să le adiministreze copiilor aceste medicamente și să opteze, în schimb, pentru tradiționala miere cu lămâie.
Avertismentul vine de la medicul Oliver Bevington de la Spitalul pentru Copii Southampton, care a precizat că multe dintre medicamentele de tuse conțin paracetamol, iar părinții ar putea să le dea supradoze copiilor lor.
Mai mult, el susține că nu există dovezi că medicamentele de tuse își fac efectul, avertizând că, de fapt, „fac mai mult rău decât bine”, potrivit publicației britanice The Independent.
„Începem cea mai aglomerată perioadă din an, în care la spital ajung zilnic sute de copii cu probleme respiratorii, între care tuse, răceală și temperatură.
Majoritatea cazurilor de răceală și tuse sunt cauzate de o infecție virală, care se ameliorează fără antibiotice, siropuri, paracetamol și ibuprofen, deși mulți părinți se tem că simptomele vor persista și decid să le administreze copiilor sirop de tuse.”, a spus dr. Oliver Bevington.
Potrivit acestuia, multe dintre siropurile de tuse și medicamentele ușpr de procurat conțin „numeroase indicații contradictorii” privind modul de administrare, inducând părinții în eroare.
„Multe dintre medicamentele de tuse și răceală conțin ingrediente active care, dacă sunt luate în doze mari, au efecte adverse sau se pot dovedi toxice pentru copiii cu vârste mai mici de șase ani.
Acestea pot conține și paracetamol, astfel că părinții le-ar putea administra, din greșeală, supradoze copiilor lor, ceea ce crește riscul de reacție alergică”, a mai spus medicul, subliniind că nu există „nicio dovadă” că astfel de medicamente sunt eficiente.
„Sfatul meu pentru părinți este să îi trateze după metoda tradițională: lămâie și miere, multe lichide și paracetamol doar conform indicaților. Dacă simptomele persistă, să meargă la un medic”, mai precizează medicul.
Leacuri babesti pentru copii testate ca fiind eficiente:
Pentru combaterea febrei: felii de cartofi puse pe talpi, palmi sau fruntea copilului
In caz de tuse: siropul de muguri de brad, siropul de ridiche neagra – in ridichea scobita se pune miere si se lasa la macerat, ceaiul de ceapa indulcit cu miere
Pentru nas infundat: o ceapa mare taiata in 4 pusa in noaptea in camera in care doarme copilul, inhalatii cu ceai de musetel sau menta
Pentru constipatie: consumul de prune uscate, o lingurita de miere dimineata pe stomacul gol
In caz de diaree: mucilagiu de orez, ceai de menta, afine
Pentru cresterea imunitatii si deci evitarea racelilor: siropul de catina, miere cu catina, folosirea usturoiului si a cepei din belsug in alimentatie.