Imunitatea este capacitatea naturala a organismului de aparare in fata unor substante straine-virusuri, microbi, bacterii, paraziti. Anticorpii si celulele de aparare (limfocitele) “digera” substantele straine. De cele mai multe ori insa, imunitatea scade ca urmare a unor boli- cancere, infectii, dar si in urma tratamentului cu citostatice si cortizon. in acest caz, anticorpii nu pot face fata.
“Imunitatea nu scade pentru ca ai stat in caldura sau in frig, contrar opiniei majoritatii oamenilor. Ea este data peste cap de boli grave: cancer, leucemie, SIDA, diverse infectii, dar si de citostatice, care omoara celulele care ne apara. Este un cerc vicios. Daca faci o infectie, organismul este slabit si capeti o alta infectie, iar tratamentul scade in continuare imunitatea”, precizeaza medicul Alina Tanase, hematolog la Institutul Clinic Fundeni.
De altfel, nu orice stare de rau inseamna o scadere a imunitatii. “Pot fi cauze afective sau reactii ale organismului la schimbarile de temperatura. in general, imunitatea scade pentru ca nu va hraniti corespunzator, ca traiti in stres continuu, sunteti sedentari sau aveti caz de boli severe”, adauga doctorul Corneliu Moldovan, medic oncolog si homepat.
Excesul de vitamina C provoaca diaree sau ulcer
Daca ati avut episoade repetate de viroze sau infectii, nu dati iama in raftul cu suplimente. Luate in exces, si “sanatoasele” vitamine, pot avea efecte adverse: “vitamina A poate da dureri de cap, anorexie, dureri musculare, oboseala extrema, vitamina C- greata, diaree si ulcer cronic, vitamina D poate favoriza depunerea calciului la rinichi si poate creste tensiunea arteriala si colesterolul, iar vitamina E poate slabi imunitatea”, avertizeaza specialistul Moldovan.
Imunitatea in exces dauneaza grav organismului
Putini stiu ca si imunitatea in exces este nefolositoare si chiar periculoasa. Pentru ca organismul sa supravietuiasca in conditii normale, are nevoie de o imunitate normala. O dereglare a acesteia face insa ca organismul sa inceapa sa produca anticorpi si limfocite impotriva unor substante specifice organsimului, care nu ii sunt straine. Fenomenul se numeste autoimunitate si duce la aparitia unor boli autoimune, cum sunt lupusul eritomatos, tiroidita autoimuna, o anumita forma de anemie si alte boli ale sângelui.