Este extrem de important sa reglati valoarea tensiunii arteriale caci poate fi o adevarata amenintare pentru sanatate si poate afecta diferite functii vitale ale organismului. In cazul persoanelor in varsta, daca este netratata, tensiunea arteriala ridicata poate avea consecinte severe.
Tensiunea arteriala afecteaza functiile rinichilor, articulatiilor si functiile intregului corp. Daca valoarea acesteia nu este reglata la timp, aduce mari prejudicii articulatiilor si celorlalte organe ale corpului si poate duce la atacuri ale inimii, afectiuni grave ale rinichilor, inimii si multe alte probleme de sanatate.
De aceea medicii au decis sa trateze hipertensiunea aproape in mod agresiv cu scopul de a scadea tensiurea arteriala ridicata.
Hipertensiunea arteriala poate pune in pericol sanatatea bolnavului, deoarece poate provoca leziune pe artere si poate creste riscul de accident vascular, infarct, insuficienta renala si alte afectiuni grave. Medicamentele care scad tensiunea sunt, deseori, foarte agresive, de aceea ar fi bine sa preveniti aparitia acestei boli avand un stil de viata cat mai sanatos.
Tensiunea arteriala creste cu fiecare bataie a inimii si scade in timpul dintre doua batai Acesta este afectata de stres, somn, postura si activitatea fizica. Indiferent de factorii de care este influentata, tensiunea arteriala trebuie sa fie mai mica de 120/80, potrivit specialistilor de la Asociatia Americana a Inimii.
Daca valoarea tensiunii arteriale se intampla sa fie mai mare o data, nu inseamna ca suferiti de hipertensiune. Cum spuneam mai sus, tensiunea poate varia de la un minut la altul si poate fi influentata de mai multi factori externi. Este recomandat sa se masoare tensiunea arteriala de mai multe ori si de cerut sfatul unui medic inainte de a pune diagnosticul de hipertensiune.
Este bine sa stiti care este valoarea normala a tensiunii arteriale in functie de varsta. De aceea, v-am pregatit tabelul de mai jos:
Totusi, daca observati ca aveti o tensiune arteriala de 140/90 sau mai mult in mod frecvent de-a lungul timpului, este indicat sa incepeti sa tratati problema. Tineti cont de faptul ca mai toate tratamentele includ modificari ale stilului de viata, prescrierea medicamentelor si o alimentatie aparte.
De cele mai multe ori, hipertensiunea arteriala trece neobservata, insa sunt unele semne care ar trebui sa va trimita la medic. Astfel, durerile constante de cap, dificultatile de respiratie si sangerarile nazale sunt un semnal de alarma. Riscul de a suferi de aceasta afectiune creste dupa 45 de ani, de aceea, dupa aceasta varsta, ar trebui sa va luati tensiunea anual. Sedentarismul, fumatul, consumul excesiv de sare, lipsa de potasiu, lipsa de vitamina D, consumul excesiv de alcool si stresul pot favoriza aparitia bolii.