Spread the love

Rolul real al fizioterapiei este acela de adjuvant pretios al recuperarii, cuprinzand tehnici deloc de neglijat. Fizioterapia include ansamblul aplicatiilor terapeutice avand la baza utilizarea agentilor fizici. Includem aici undele magnetice, undele mecanice, crio-termoterapia, ultrasunetele,terapia cu curenti, laserterapia, termoterapia, balneoterapia.

ultrasunete
Ultrasound in physical therapy - Therapist using ultrasound

Care sunt beneficiile laserterapiei?

Terapia cu laser (laserterapia) constituie o procedura non-invaziva a fizioterapiei. Acest lucru presupune totodata si un timp de recuperare foarte scurt. Terapia cu laser constituie o procedura mult apreciata de pacienti, in special de cei care evita administrarea de medicamente, pentru ca desigur, aceasta terapie nu implica tratament medicamentos. Asadar,  laserterapia este o optiune intre o varietate de abordari de tratament, care pot oferi alinarea sau chiar reducerea completa a durerii, pentru pacientii care doresc un tratament fara utilizarea de interventii chirurgicale sau medicamete.

Terapia cu laser este o procedura destul de noua ce ofera o gama larga de beneficii. Laserterapia ofera o alternativa de tratament pentru pacientii care nu au raspuns la alte terapii conventionale. Terapia cu laser este folosita cu succes pentru a trata o gama larga de afectiuni medicale, inclusiv afectiunile musculo-scheletice, afectiunile reumatismale (artrite, artoze, nevralgii), afectiunile posttraumatice (edeme posttraumatice, hematoame, rupturi musculare, entorse, luxatii, fracturi), afectiunile neurologice (pareze, paralizii, migrene), afectiunile digestive, afectiunile ORL si cele stomatologice (rinite, sinuzite, otite, paradontite, reactii postextractii dentare, gingivite), afectiuni dermatologice (abcese, furunculoze, eczeme, ulcer varicos, cicatrici cheloide), afectiuni cardiovasculare (hipertensiune arteriala, arterita, flebita, varice), afectiuni urogenitale (induratie plastica de corpi cavernosi, cistita, afectiuni ale prostatei) precum are si alte indicatii (insomnie, distonie neurovegetativa, etc.).

Spre deosebire de multe alte tratamente farmacologice, care mascheaza durerea sau se adreseaza doar simptomelor bolii, terapia laser trateaza conditia, cauza care sta la baza aparitiei bolii si bineinteles promoveaza vindecarea. Acest lucru inseamna ca tratametul prin laserterapie este eficient iar beneficiile oferite de aceasta terapie sunt pe lunga durata. Terapia cu laser este si foarte usor de aplicat, este non-toxica, nu interactioneaza cu alte medicamente iar de pe urma acestei terapii nu sunt semnalate efecte adverse.

Elimina durerea, acest simptom atat de frecvent si mai ales atat de neplacut in diverse afectiuni, precum si reduce necesitatea pentru produsele farmaceutice. Terapia cu laser restabileste si intervalul normal de miscare si functia fizica. Imbunatateste circulatia sanguina si cea limfatica si totodata imbunatateste raspunsul imun. Prin drenaj limfatic, stimuleaza secretia hormonilor de crestere si sporeste procesul natural de vindecare al organismului. Astfel, s-a observat ca prin folosirea acestei terapii, leziunile de orice tip, se vindeca mult mai repede.

Printre alte beneficii ale laserterapiei, se enumera: cresterea metabolismului celular, refacerea mult mai rapida a tesutului osos si a tesutului moale, precum si resorbtia mult mai rapida a edemelor si a hematoamelor. Prin folosirea acestei terapii, se consolideaza si regenerarea nervoasa si deasemena are loc o  imbunatatire a productiei de colagen.

 

Care sunt avantajele fizioterapiei la domiciliu?

Fizioterapia, precum masajul terapeutic si terapia prin miscare – kinetoterapia, aduce numeroase beneficii organismului uman, fie ca este vorba de electroterapie, termoterapie, fototerapie sau sonoterapie. Fizioterapia este in primul rand un pretios factor in actiunea de recuperare, fapt pentru care este indicat in tratarea a numeroase boli.

Cu ajutorul procedurilor de electroterapie se poate trata o gama larga de afectiuni, dintre care se enumera:
– terapia durerii (nevralgie, cefalee, mialgie, durere postoperatorie);
– afectiuni ortopedice (artrite, bursite, tendinite, contuzii si intinderi musculare, contracturi musculare); sechele posttraumatice – entorse, luxatii, fracturi;
– afectiuni ale coloanei vertebrale (spondiloza, lombalgie, discopatie – stadii nechirurgicale etc.);
– tratamentul edemelor, hematoamelor, hidartrozelor;
– afectiuni digestive (constipatia cronica atona);
– afectiuni ginecologice: (dismenoree, afectiuni inflamatorii implicate in sterilitate);
– afectiuni cardiovasculare (hipertensiune arteriala);
– afectiuni dermatologice (acnee).

Procedurile de fizioterapie au un important efect de activare a circulatiei in intregul corp, ce duc la scaderea excitabilitatii si contractilitatii musculare. Efectele vasodilatatorii cat si cele trofice ce le ofera fizioterapia, determina nutrirea capsulelor articulare, fapt pentru care se obtine o crestere a mobilitatii articulatiilor. Fizioterapia ajuta si la detoxifierea organismului. Prin anumite proceduri de electroterapie, se poate determina accelerarea procesului de eliminare a toxinelor si catabolitilor acumulati in organism, ajutand prin acest fel la procesul de slabire.

De ce sa alegi totusi sa primesti toate aceste beneficii importante organismului tau, tocmai la domicilui?

Pentru ca fizioterapia este cu atat mai benefica cu cat iti ofera posibilitatea sa te relaxezi mentinandu-ti starea de sanatate si sa te vindeci in acelasi timp, in propriul camin, in confortul si intimitatea propriei tale case. Fizioterapia la domiciliu insemana atat economie de timp cat si de bani. Alegand fizioterapia la domiciuliu, traficul aglomerat al orasului ce creaza adesea o stare de nervozitate si de neliniste, impiedicand pacientul sa se relaxeze, sa se destinda si sa beneficieze din plin de tratament, poate fi evitat. Terapia la domiciliu se adreseaza si este foarte potrivita persoanelor ce dispun de foarte putin timp liber, cu un program incarcat ce nu le permite deplasarea pana la cabinetele specializate.

Bineinteles, se adreseaza si aduce un beneficiu imens persoanelor ce sufera de anumite boli in care deplasarea este ingreunata. Adesea, este foarte greu ca aceste persoane sa beneficieze de fizioterapie fara a fi internate intr-o clinica de specialitate. Insa situatia poate fi mult usurata alegand aplicarea acestei terapii la domiciliu. Terapeutul se poate deplasa la domiciliul acestor pacienti, oferindu-i in acest mod un mare avantaj. Fizioterapia la domiciliu se poate adresa cat si persoanelor care au copii in ingrijire, sau care au in ingrijire persoane cu nevoi speciale. Pentru acest lucru, aceasta terapie reprezinta cea mai practica solutie, pentru ca, persoana ce doreste a beneficia de procedurile de fizioterapie, nu trebuie sa paraseasca domiciliul, iar cei mici, sau cei cu nevoi, nu sunt lasati nesupravegheati. Un mare si deosebit avantaj este tocmai faptul ca specialistii in aceasta terapie, se pot adapta in functie de programul celor care ii solicita.

 

Beneficiile terapiei combinate

Asocierea corecta dintre terapia prin miscare, fizioterapie si masaj terapeutic, aduce reale beneficii intregului organism. Imbunatatirea circulatiei sanguine cat si a celei limfatice este de necontestat o particularitate specifica a terapiei combinate. Formarea capacitatii de relaxare. Relaxarea capata valente complexe in acest context, devenind un proces psihosomatic cu valoare terapeutica deosebita, pentru ca se adreseaza concomitent atat starii de tensiune musculara crescuta cat si starii psihice tensionate. Kinetoterapia, masajul terapeutic, fizioterapia folosind caldura si electroterapia, toate aceste metode cauta sa induca din exterior relaxarea.

Terapia combinata ofera posibilitatea prevenirii cat si combaterii unor diverse afectiuni ale aparatului locomotomor (afectiuni reumatismale, tulburari de postura si aliniament al corpului, unele deficite congenitale),  afectiuni ale aparatului cardiovascular (in special ateroscleroza), boli de nutritie si metabolism, cum  ar fi: diabetul, obezitatea, afectiuni ale aparatului respirator, boli functionale ale sistemului nervos.

Cresterea mobilitatii si flexibitatii articulatiilor. Prin efectele vasodilatatoare si trofice pe care le ofera terapia combinata (kinetoterapia, fizioterapia, masajul terapeutic), capsulele articulare sunt nutrite iar articulatiile devin mai sanatoase.

Reduce tensiunea musculara. Terapia combinata, reduce contracturile musculare si alina durerea. Prin obtinerea de efecte relaxante, cu ajutorul masajului terapeutic, fizioterapiei precum si al kinetoterapiei se determina scaderea excitabilitatii si contractilitatii musculare. Acest lucru este explicat prin cresterea circulatiei sangelui in muschi ce imbina si produce natural asa numitele opiacee care alina durerea si contractura musculara.

Detoxifierea organismului. Prin intermediul  terapiei combinate are loc accelerarea procesului de eliminare a sudorii si a secretiilor sebacee, precum si imbunatatirea respiratiei cutanate, ajutand prin acest mod la detoxifierea organismului. La nivelul tesutului adipos, se produce o intensificare a procesului de eliminare a toxinelor, grasimilor si a apei, prinactivarea circulatiei sangelui, stimularea supletei si elasticitatii tesuturilor.

Intarirea sistemului imunitar este fara indoiala un alt beneficiu al terapiei combinate. Kinetoterapia, avand la baza miscarea,  mai ales daca este desfasurata in aer liber, fizioterapia, prin folosirea electroterapiei si mai ales a factorilor naturali (namolurile, apele termale, aerosolii, inhalatiile, baile de soare) masajul terapeutic, constituie surse importante pentru cresterea imunitatii organismului.

Terapia combinata intervine in stimularea si alinarea sistemului nervos cat si a celui endocrin. In functie de obiectivul urmarit, se pot obtine efecte stimulante sau efecte relaxante. Combinarea celor trei terapii, constituie un mijloc deosebit de eficient impotriva incordarilor excesive, a tensiunilor psihice, a durerilor, starii de  neliniste si a stresului. Se constata o crestere a nivelului de endorfine, substanta chimica din creier care produce sentimentul de fericire, de asemenea  are loc o reducere a nivelului hormonilor de stres ca adrenalina, cortisolul sau norepinefrina.

 

10 beneficii importante ale fizioterapiei

Fizioterapia nu este doar una dintre cele mai eficiente forme de prevenire si recuperare a unei game largi de afectiuni, dar este si in totalitate naturala, nu are efecte adverse si nu implica nici un risc pentru pacienti. Desigur, conditia esentiala este sa fie aplicata corespunzator, de catre un personal medical avizat. Fizioterapia are numeroase beneficii asupra intregului organism, asupra tuturor aparatelor si sistemelor, atat prin folosirea agentilor fizici naturali cat si prin folosirea agentilor fizici artificiali, in special a curentilor electrici, in scop terapeutic.

1. Cresterea imunitatii organismului. Folosind agentii fizici artificiali, (electroterapia), precum si agentii fizici naturali, (apele termale, baile de soare,  peloidele-namolurile, inhalatiile, aerosolii de munte, salini, sau marini, fizioterapia ajuta la cresterea imunitatii organismului.

2. Detoxifierea organismului. Folosind electroterapia, curentul electric in  scop terapeutic, se poate determina accelerarea procesului de eliminare a toxinelor si catabolitilor acumulati in organism, ca urmare a unui stil de viata nesanatos, printr-o alimentatie necorespunzatoare, lipsa de miscare, stres, etc. Prin anumite proceduri de fizioterapie are loc usurarea transportului acizilor grasi si ai colesterolului, si intensificarea schimburilor nutritive, avand ca si urmare detoxifierea organismului.

3. Anumite proceduri ale fizioterapiei, pot fi folosite pentru reducerea stratului adipos. Este recunoscuta facilitarea lipolizei, fizioterapia ducand la scaderea stratului adipos. Fizioterapia intretine si dezvolta supletea tesutului conjunctiv, combate depunerile grasoase in exces sub piele si totodata le previne.

4. Stimuleaza sau alina sistemul nervos. In functie de efectele scontate, se poate obtine o relaxare a psihicului, cu indepartarea oboselii si a stresului, sau din contra o stimulare, prin efectele excitante, ce pot fi induse cu ajutorul acestei terapii.

5. Fizioterapia indeplineste nevoia de odihna si  de a avea un somn mai linistit. Procedurile de fizioterapie, pot avea asupra organismului o actiune de sedare nervoasa – favorizeaza somnul, combat oboseala psihica cat si cea musculara.

6. Creste mobilitatea articulatiilor si le mentine  sanatoase. Sunt prea bine cunoscute efectele vasodilatatorii si trofice ale fizioterapiei. Tocmai aceste efecte determina nutrirea capsulelor articulare, fapt pentru care se obtine o crestere a mobilitatii articulatiilor, si totodata articulatiile devin mult mai sanatoase.

7. Avand un important efect resorbtiv asupra induratiilor cutanate fibroase sau cicatricelor, fizioterapia influenteaza vindecarea leziunilor la nivelul tesutului moale.

8. Prin efectul antiinflamator si antialgic, constituie o modalitate eficienta de prevenire cat si de combatere a inflamatiilor posibile, sau deja aparute in urma unui traumatism, si de asemenea, combate durerile existente.

9. Nu trebuie uitat importantul efect asupra circulatiei sanguine. Fizioterapia contribuie la activarea circulatiei  in intregul corp prin efectele pe care le produce.

10. Razele ultraviole, razele ultrascurte, factorii naturali ai fizioterapiei: inhalatiile, aerosolii, ajuta la imbunatatirea respiratiei, fapt pentru care sunt indicate in diverse afectiuni precum in astmul bronsic, in afectiunile pulmonare cronice, etc.

Energizeaza-te cu ajutorul fizioterapiei!

Fizioterapia este cea mai veche dintre disciplinele medicale. Soarele, apa, aerul, sunt primii factori de terapeutica medicala cunoscuti si folositi de Homo sapiens de la inceputul existentei sale. Fizioterapia reprezinta utilizarea terapeutica a agentilor fizici naturali, precum apa (hidroterapia), namolul (fangoterapia), unele uleiuri minerale ca parafina (parafinoterapia), climatologia (factorii atmosferici, factorii telurici, factorii cosmici), termoterapia si a agentilor fizici artificiali, produsi tehnic: curentul electric, undele electromagnetice, etc.

Talasoterapia, sau aplicarea in scopuri terapeutice a proprietatilor climatului marin, ale apei de mare, ale namolurilor marine, ale nisipului de pe litoralul marin si ale algelor marine constituie o modalitate eficienta de energizare a organismului uman, prin combaterea oboselii fizice si psihice. Climatele marine, (aer curat, bogat in iod), pot avea efecte atat calmante cat si stimulante si chiar revigorante. Hidroterapia, folosind dusurile reci, regleaza circulatia sangelui si energizeaza tesuturile pielii. Cu un bun efect stimulent sunt si baile reci generale. Namolurile dezintoxica pielea, exfoliaza celulele moarte, hranesc, hidrateaza si energizeaza pielea corpului, ii confera aspect proaspat si sanatos. Namolurile au in plus si efecte date de factorul biochimic  de continutul in substante anorganice si organice, active.

Baia de soare, cunoscuta sub numele de helioterapie, aplicata corect si moderat, este o metoda de vindecare la indemana oricui, o sursa importanta pentru cresterea imunitatii si pentru energizare.

Miscarea, mai ales efectuata in aer liber energizeaza. Organismul are nevoie de oxigen pentru a-si indeplini functiile zilnice, iar miscarea in aer liber reprezinta o sursa binevenita de energie. Miscarea corpului curata sistemul limfatic si elibereaza endorfinele care ofera senzatii placute in corp.

Energizarea organismului poate fi realizata si cu ajutorul electroterapiei. Galvanizarea poate duce la obtinerea de efecte excitomotorii, stimulante, fiind o sursa importanta de energizare a corpului. Se poate aplica sub forma de bai galvanice partiale sau complete, ionizare galvanica (iontoforeza) sau sub forma simplei galvanizari.

Curentul de medie frecventa, pe langa efectele sedative, poate determina o excitabilitate crescuta asupra sistemului nervos periferic, avand totodata un efect deviat din actiunea caldurii, prin activarea metabolismului.     Terapia cu inalta frecventa pulsatila, generata de aparatul Diapulse, furnizeaza curenti de inalta frecventa, ce duc la obtinerea urmatoarelor importante efecte biologice: echilibrarea pompelor membranare celulare, echilibrarea si stimularea nivelelor energetice celulare, stimularea metabolismului celular, accelerarea circulatiei capilare si stimularea apararii nespecifice.

Terapia prin campuri magnetice de joasa frecventa are ca si efect pe langa cele sedative, simpaticotone si simpaticolitice, cel excitator.

Obtinerea de efecte: excitator, antiinflamatorii, trofice, resorbtive, bectericide si virucide se poate realiza cu ajutorul terapiei cu laser.

 

Folosirea factorilor naturali pentru cresterea imunitatii (fizioterapia)

Cea mai usoara cale spre o viata sanatoasa o reprezinta un sistem imunitar activ, care lucreaza la eficienta maxima.  Sistemul imunitar asigura apararea organismului impotriva agentilor patogeni, numiti si antigeni, respectiv virusuri, bacterii, fungi, radiatii, medicamente si substante toxice, si coordoneaza activitatea anticorpilor, facand distinctia intre structurile proprii corpului – pe care le accepta – si substantele straine, pe care le respinge. Un sistem imunitar consolidat si activ protejeaza impotriva bolilor si a cancerului, incetineste imbatranirea, reduce stresul si creste energia si viteza de recuperare in urma afectiunilor.

Baia de soare, cunoscuta si sub numele de helioterapie, aplicata corect si moderat, este nu numai o metoda de vindecare la indemana oricui ci si o sursa importanta pentru cresterea imunitatii organismului. Mult ravnita vitamina D, este secretata atunci cand organismul este expus la soare. Acesta fixeaza calciul in oase, ajuta la intarirea sistemului imunitar, creste numarul de celule albe si stimuleaza circulatia, scade tensiunea arteriala. Se obtin si efecte benefice asupra pielii, conferindu-i acesteia un aspect matasos.

Apele termale, avand o provenienta naturala, cu o compozitie chimica specifica, bogata in substante nutritive si minerale sunt benefice pentru intreg organismul. O importanta actiune benefica o au asupra pielii: sprijina sistemul imuniar, stimuleaza regenerarea celulara si sinteza colagenului. Apele sarate si iodate, combinate cu baile de soare sunt excelente pentru cresterea imunitatii.

Inhalatiile sunt o modalitate excelenta de a desfunda caile respiratorii si de a neutraliza bacteriile, dar si de a creste imunitatea. Aerosolii sunt foarte importanti in cresterea imunitatii. Prin inhalarea aerosolilor salini, caile respiratorii sunt ,,curatate” de focarele de infectie stafilo-streptococice, focare ce declanseaza si intretin numeroase boli respiratorii si prin a caror prezenta, imunitatea organismului scade treptat. La fel de recunoscuti pentru actiunea benefica asupra sistemului imunitar sunt si aerosolii de munte (padure) si de mare. Aerosolii marini stimuleaza  productia de anticorpi pentru a nu aparea diferite boli sau pentru a le vindeca pe cele existente. Specialistii recomanda astfel de cure cu aerosoli naturali timp de minimum doua saptamani pe an.

Namolurile, sau peloidele sunt substante naturale organice folosite inca din cele mai vechi timpuri pentru efectele lor benefice asupra sistemului imunobiologic. Prin aplicarea namolurilor se produce o crestere a imunitatii nespecifice, adica apare o rezistenta mult mai mare la infectii.

Organismul are nevoie de oxigen pentru a-si indeplini functiile zilnice, iar miscarea in aer liber reprezinta o sursa binevenita de energie. Ionii negativi regasiti in natura, denumiti si ,,vitaminele aerului”,  au efect antioxidant, favorizeaza lupta impotriva stresului, fortifica mucoasa respiratorie si stimuleaza apararea imunitara. Exercitiile fizice, in mod special cele practicate in aer liber, cresc imunitatea si sanatatea generala a corpului, stimuland fluxul sanguin si prin urmare accelereaza miscarea celulelor imune in organism.

ultrasunete

Prevenirea bolilor cu ajutorul fizioterapiei

Fizioterapia are un important caracter profilactic. Acesta terapie se adreseaza terenului pe care apare si se dezvolta boala. La fel de cunoscuta este si actiunea de calire a organismului sub actiunea factorilor naturali bine utilizati. Aplicarea factorilor fizici este traditional o parte componenta importanta in  prevenirea diferitelor boli. Promovarea profilaxiei bolilor prin fizioterapie, este alaturi de kinetoprofilaxie, un act absolut necesar in epoca actuala, in conditiile in care morbiditatea prin boli cronice este precumpanitoare.

In acest sens, eforturile trebuiesc orientate atat in scopul prevenirii bolilor cat si in scopul incetinirii evolutiei acestor boli, caci tratarea lor este inoperanta. Este adevarat, cu ajutorul procedurilor de fizioterapie pot fi tratate anumite afectiuni, insa, mult mai usor este de prevenit decat de tratat.

Lista grupajelor patologice sau a bolilor care beneficiaza de profilaxie prin intermediul fizioterapiei, este lunga, insa se enumera principalele afectiuni ce pot fi prevenite cu ajutorul fizioterapiei.

Fizioterapia poate fi folosita ca mijloc de prevenire a unor boli ale aparatului locomotor:
– afectiunile reumatismale cronice, in special suferintele mecanice lombare, cele ale articulatiilor portante, ca si suferintele abarticulare.
– sechelele aparatului mioartrokinetic, beneficiaza de asemenea de profilaxie prin fizioterapie

Unele boli ale aparatului cardiovascular, si in primul rand ateroscleroza beneficiaza de fizioterapie in scop de profilaxie.

Unele boli de nutritie si metabolism,  diabetul, obezitatea beneficiaza de asemenea de profilaxie.

Anumite afectiuni ale aparatului respirator pot fi prevenite prin fizioterapie.

Prin intermediul fizioterapiei pot fi prevenite si anumite afectiuni ale sistemului nervos.

Folosirea curentului electric in scop terapeutic (electroterapia), prin proprietatile sale fizice, chimice si biologice, are actiune asupra pielii, musculaturii,  asupra sistemului nervos central (SNC) si asupra sistemului nervos vegetativ (SNV), ducand la obtinerea de efecte termice, vasodilatatorii, excitomotorii, nutritive (trofice) si un efect echilibrant al SNV prin utilizarea curentului galvanic.

Folosirea energiei radiante luminoase (fototerapia), duce la obtinerea urmatoarelor efecte: efecte vasodilatatorii, efecte trofice, antiinflamatorii, stimuleaza circulatia locala si fagocitoza. Prin activarea ergosterolului si transformarea lui in vitamina D, se previne astfel aparitia osteoporozei. Folosirea razelor ultraviolete are actiune bactericida,  cresc Ca si Ph in sange, stimuleaza hematopoieza, stimuleaza sistemul reticuloendotelial si deci capacitatea de aparare a organismului.

Folosirea apei (hidroterapia), are actiune asupra cordului, imbunatatind activitatea acestuia, si prevenind astfel afectiunile lui, asupra sangelui, respiratiei, prevenind afectiunile respiratorii, musculaturii, asupra sistemului nervos, asupra metabolismului, termoreglarii si asupra secretiilor: sudorala, renala, gastrica si biliara.

 

Cresterea performantelor fizice cu ajutorul electroterapiei

Obtinerea marilor performante fizice necesita din partea organismului eforturi deosebit de mari care pot duce la uzura acestuia cu deteriorarea ireversibila a starii de sanatate daca intreg procesul de pregatire (sportiva) nu se desfasoara dupa principii stiintifice verificate. Electroterapia, constituie la ora actuala o solutie viabila pentru cresterea perfomantei fizice.

Performanta fizica, vizeaza cresterea fortei musculare, si cresterea rezistentei la efort. Anumiti curenti electrici sunt folositi pentru producerea de contractii ale musculaturii scheletice. Curentii electrici genereaza contractii musculare sau vibratii, stimuland muschiul prin nervul motor.

Antrenamentul de crestere a fortei musculare prin intermediul curentilor electrici, in conditii izometrice este foarte asemanator ca si rezultate cu antrenamentul izometric volitional, crescand forta izometrica si dinamica, crescand volumul muscular, si realizand o crestere a circulatiei (creste si T.A.- tensiunea arteriala) si a metabolismului local.

Exista numeroase studii comparative, ce au demonstrat pe grupe musculare, sau pentru antrenamente specifice anumitor sporturi, ca folosirea curentilor alternativi, interferentiali, etc. este la fel de eficienta precum exercitiile volitionale in cresterea fortei musculare (la o incarcare de aproape jumatate din contractia voluntara maximala initiala), iar in asociere cu antrenamentul izometric volitional  si antrenamentele specifice, poate creste performanta functionala.

De asemnea au fost cercetatori care au raportat o crestere a rezistentei, indiferent de tipul de curent folosit, dar rapoarte nete in favoarea curentilor pulsati bifazici fata de cei monofazici, atunci cand se urmarea cresterea fortei musculare.

Diferenta dintre contractia volunta si cea generata prin folosirea curentilor electrici, este ca activarea fibrelor musculare se face sincron, iar fibrele musculare tip II (unitati motorii mari, de viteza si forta mare, mai usor fatigabili), sunt activaate inaintea fibrelor tip I (unitati motorii mici, lente, de rezistenta), in ordine exact inversa fata de contractia musculara volitionala. Acest lucru explica de ce in unele studii forta musculara obtinuta prin stimularea cu ajutorul curentilor electrici, a fost mult mai mare.

Pe langa toate aceste lucruri, electroterapia, aduce si alte numeroase beneficii in scopul cresterii performantelor fizice. Efectul hiperemiant si trofic al curentilor electrici, duce la o crestere a microcirculatiei locale, promovand astfel o mai buna oxigenare a muschiului, o revenire mai rapida dupa efort maximal prin readucerea mai rapida a pH-ului la normal si eliminarea metabolitilor toxici (acidul lactic).

Aparatele moderne de electroterapie, au multiple posibilitai de reglaj, permitand o personalizare a programului, precum si un numar destul de mare de programe presetate, functie de scopul urmarit.  In programele de creste a fortei musculare, pentru obtinerea celor mai bune rezultate,  respectiv pentru a stimula maximal un anumit grup de muschi, balanta dintre amplitudinea si frecventa stimulilor electici, trebuie modificata in sensul dorit.

 

Recuperarea dupa efort cu ajutorul fizioterapiei

 

Recuperarea dupa efort, parte integranta a procesului de antrenament include acele masuri medicale care urmaresc accelerarea procesului de restabilire a functiilor metabolice si sistemice perturbate de efort. Recuperarea post-efort: are ca scop eliminarea catabolitilor rezultati. Atat sustinerea cat si recuperarea sunt procese care isi ating scopul in masura in care se individualizeaza in raport cu natura efortului si cu perioada de pregatire sportiva, mijloacele folosite avand o anumita ierarhizare, prioritate in aplicarea lor. Recuperarea incepe acolo unde se termina efortul, putand sa o numim si reechilibrarea organismului, revenire, regenerare sau dezobosire.

Procesul recuperarii dupa efort, este unul dintre mecanismele de baza a evolutiei sportive, care, neluat in calcul sau perturbat de anumiti factori interni (neuromusculari, cardiorespiratori, neuropishici, endocrinometabolici) sau externi (mediu ostil, temperaturi sau parametri climatici improprii) poate duce la oboseala cronica, supraantrenament, surmenaj sau chiar boala.

O serie de mijloace naturale sau artificiale, provenite din mediul extern sau intern, vizeaza restabilirea capacitatii de efort, datorita acestui lucru, organismul fiind ajutat sa-si grabeasca procesul de recuperare, printr-o serie de masuri:
– masuri hidrofizioterapice
– masuri de igiena a alimentatiei
– somnul
– odihna activa
– refacerea medicamentoasa.

Dintre toata acesta serie de mijloace care au ca principal obiectiv, accelerarea procesului de recuperare dupa efort, se considera ca hidrofizioterapia are cea mai mare contributie.

Se recomanda bai calde sub forma de dus, cu efecte de calmare nervoasa, de relaxare musculara si circulatorie. O data sau de doua ori pe saptamana, dar nu imediat dupa terminarea efortului, se poate folosi sauna.

Termoterapia, ca metoda terapeutica nespecifica, se adreseaza mecanismelor de mentinere a homeostaziei, de echilibrare a mediului intern al organismului uman, pe calea stimularii si a reglarii sale de tip feedback.

Folosirea procedeelor de electroterapie, galvanizarea, curentul faradic, curentii cu impulsuri, curentii de medie si de inalta frecventa, razele ultrascurte si microundele duc la obtinerea unor importante efecte excitomotorii, de relaxare sau trofice, cu un bun efect asupra recuperarii dupa efort.

In accelerarea procesului de recuperare dupa efort, este folosita si fototerapia, prin utilizarea rezelor infrarosii, ultraviolete, sonoterapia, vibroterapia (infrasunetele), ultrasunetele, etc.

Se recomanda de altfel, folosirea masajului cu efect relaxator, pe grupele musculare care au fost mai intens solicitate de efort (masaj manual sau vibromasaj). Masajul si automasajul, corect aplicate, contribuie la eliminarea mai rapida a acidului lactic acumulat in muschi. Cel mai eficace este masajul sub apa, intr-un bazin cu apa calda.

Pentru refacerea organismului dupa efort se pot utiliza procedee de oxigenare si aeroionizare negativa, efectuate in camere special amenajate.

 

De ce medicii recomanda doua cure de fizioterapie pe an

Medicii recomanda fizioterapia de doua ori pe an, la un interval de 6 luni pentru ca efectele acestei terapii, sunt de lunga durata si au un important efect calmogen asupra afectiunilor cronice meteorotrope, care se pot acutiza toamna si primavara. Aceste anotimpuri reci acutizeaza durerea multor afectiuni, iar din acest motiv fizioterapia devine extrem de necesara, prin faptul ca induce importante efecte analgetice si rapide datorita paletei sale largi de proceduri terapeutice.  Afectiunile care pot fi agravate de perturbarile atmosferice sunt multiple, dar cele considerate prin excelenta cu tropism meteoric sunt:

Bolile cardiovasculare. Schimbarile vremii sporesc incidenta accidentului vascular, a crizelor de angina pectorala, frecventa si intensitatea puseelor de hipertensiune arteriala. Hipertensiunea arteriala beneficiaza de galvanizari si de pneumoterapie.

Boala ulceroasa. Crizele dureroase in ulcerul gastric si duodenal coincid adesea cu variatiile meteorologice. In tratarea bolii ulceroase se folosesc baile cu bule gazoase, apele alcalino-teroase, razele infrarosii, razeleultraviolete, etc.

Afectiunile reumatismale, in special formele cronice degenerative, reprezinta faze acute dureroase la schimbarile  de vreme, manifestate in special prin artralgii si mialgii. Sunt agravate, artroza si spondiloza precum si poliartrita reumatoida.

Bolile sau tulburarile neuropsihice care au dovedit corelatii meteorotrope sunt: nevrozele, psihozele, schizofrenia, epilepsia etc. Pentru aceste afectiuni s-au constatat faze de exacerbare legate de perturbarile atmosferice, precum si aparitia mult mai frecventa a crizelor de epilepsie sieclampsie.

Cele mai multe observatii s-au facut asupra astmului bronsic, care prezinta recrudescente ale crizelor, mai ales la trecerea fronturilor reci, scaderea rapida a presiunii sau cresterea umiditatii.
In tratarea astmului bronsic, razele ultrascurte, razele ultraviolete pentruactiunea lor antialergica desensibilizata, sunt esentiale. Sunt folositi aerosolii si inhalatiile pe baza de ape sarate si alcaline, cu actiune antiinflamatorie si fluidifianta. Bronsita cronica este exacerbata tot in perioada rece.

Vremea are influente si asupra patologiilor infectioase, atat prin modificarea rezistentei organismului, precum  si a agentului patogen. Radiatiile ultraviolete au un important efect bactericid si virucid.

Spre exemplu, in cazul poliartritei reumatoide (afectiune reumatismala cronica evolutiva), procedurile fizioterapice se indica doar de doua ori pe an, in special primavara si toamana, aceste anotimpuri acutizand durerea.     Electroterapia este un pretios adjuvant terapeutic si foloseste diadinamice, ionizari, ultraviolete, etc. Progresiv se pot adauga pacientului si alte proceduri, Solux, masaj cu miscari active.  Procedurile calde, impachetarile cu parafina, baile locale, amelioreaza durerea, reduc inflamatia, produc relaxarea musculara si diminueaza redoarea matinala, in cazul aplicarii lor imediat dupa trezire.

 

Sursa Articol – fizioterapie.biz