Spread the love
masaj

Definiție

Masajul geriatric este o formă de masaj concepută pentru a satisface nevoile specifice ale populației în vârstă. Aceasta implică utilizarea mâinilor pentru a manipula țesuturile moi ale corpului pentru a îmbunătăți circulația sângelui, pentru a calma durerea și pentru a crește gama de mișcare. Mișcarea activă sau pasivă a articulațiilor poate fi, de asemenea, parte a masajului geriatric.

Persoanele în vârstă suferă adesea de o varietate de astfel de boli agerelate precum boala Parkinson , artrita, diabetul sau boli de inimă . Drept urmare, acestea au circulație sanguină slabă și activitate fizică limitată. Mulți dintre ei sunt, de asemenea, anxioși, deprimați și singuri. Masajul geriatric îi poate ajuta să-și mențină și să-și îmbunătățească sănătatea generală, precum și să-și recâștige anumite funcții fizice care au fost reduse sau pierdute din cauza îmbătrânirii . În plus, poate ameliora anxietatea și depresia și poate oferi confort pacienților vârstnici lipsiți de atingere.

Originile

Tehnicile moderne de masaj au fost aduse în Statele Unite ale Americii din Suedia în anii 1850 de doi frați, dr. Charles și dr. George Taylor. Tehnica lor de masaj a fost inventată de un instructor suedez de garduri numit Per Henrik Ling în anii 1830. Când a fost rănit la cot, se presupune că s-a vindecat folosind mișcări de lovire în jurul zonei afectate. Ulterior a dezvoltat tehnica cunoscută în prezent sub denumirea de masaj suedez . Această tehnică de masaj presupune aplicarea unor lovituri lungi de alunecare, fricțiuni, frământări și mișcări de lovire pe țesuturile moi ale corpului. De asemenea, sunt utilizate mișcări ale articulațiilor pasive sau active.

Beneficii

Masajul geriatric oferă următoarele avantaje:

 • Creșterea circulației sângelui, prevenind astfel complicații ale diabetului precum ulcerațiile picioarelor sau gangrena.
 • Îmbunătățirea fluxului limfatic, ceea ce crește excreția substanțelor toxice din organism.
 • Atenuarea durerilor de cap și a durerii.
 • Accelerarea vindecării din cauza rănilor și a bolilor.
 • Restaurarea parțială a mobilității pierdute din cauza bolii Parkinson sau a artritei.
 • Relaxare mentală și fizică.
 • Îmbunătățirea lungimii și a calității somnului.
 • Alinare de stres , anxietate, depresie și singurătate.
 • Îmbunătățirea calității vieții și a stimei de sine a pacientului.

Descriere

Masajul geriatric folosește aceleași tehnici de masaj de bază ca și masajul general. Cu toate acestea, este adaptat la condițiile și nevoile specifice de sănătate ale populației în vârstă. Masajul geriatric are următoarele caracteristici:

 • Sesiuni scurte. O ședință de masaj geriatric durează de obicei nu mai mult de 30 de minute, deoarece o ședință mai lungă poate fi prea mult pentru o persoană în vârstă.
 • Utilizarea mișcărilor blânde ale mâinii. Aceste mișcări sunt confortabile și liniștitoare pentru corp. Sunt concepute pentru a îmbunătăți circulația sângelui și funcția inimii, pentru a preveni complicațiile diabetice, pentru a calma tensiunea musculară și pentru a relaxa corpul și mintea.
 • Mișcare pasivă și întindere blândă a umerilor, picioarelor și picioarelor pentru a îmbunătăți mobilitatea și flexibilitatea articulațiilor.
 • Masarea blândă a mâinilor și picioarelor (dacă articulațiile nu sunt inflamate) pentru a preveni rigiditatea și a alina durerea.
 • Utilizarea ocazională a mișcărilor mai puternice, cum ar fi frecarea și loviturile de presiune. Acestea sunt uneori folosite pentru masarea unor zone precum umerii pentru a îmbunătăți flexibilitatea.

Măsuri de precauție

Masajul geriatric nu trebuie utilizat ca înlocuitor al programelor de exerciții fizice sau al tratamentului medical în casele de îngrijire medicală. În plus, nu trebuie administrat pacienților vârstnici cu următoarele condiții:

 • oase rupte sau zone ale corpului care sunt inflamate, umflate sau vânătăi
 • plăgi deschise sau neîncălzite
 • varice
 • chirurgie recentă
 • dureri acute severe
 • anumite afecțiuni cardiace
 • anumite tipuri de cancer
 • istoric de cheaguri de sânge ( cheagurile de sânge pot deveni dislocate și pot călători în plămâni ca urmare a masajului.)
 • tratamentul medicamentos cu diluanți ai sângelui (Aceste medicamente cresc riscul de sângerare sub piele.)

Efecte secundare

Masajul geriatric este foarte blând și provoacă rareori efecte adverse. Cu toate acestea, forme de masaj mai viguroase au fost asociate cu sângerare în organe vitale precum ficatul sau cu formarea cheagurilor de sânge.

Cercetare și acceptare generală

Masajul geriatric câștigă acceptare în comunitatea medicală. Se prescrie pacienților vârstnici pentru a îmbunătăți circulația sângelui și pentru a ameliora simptomele artritice. Uneori este prescris pacienților cu boală Parkinson pentru a ajuta la îmbunătățirea mobilității. În timp ce majoritatea pacienților trebuie să plătească pentru acest serviciu, unele companii de asigurări rambursează tratamentul prescris pentru masaj. Începând cu anul 2000, Medicare și Medicaid nu plătesc pentru acest tratament.

Instruire și certificare

Există 58 de programe școlare acreditate de Comisie pentru acreditare / aprobare de terapie de masaj în Statele Unite . Școlile oferă minimum 500 de ore de antrenament de masaj. Terapeuții autorizați sunt absolvenți ai acestor programe care au trecut examenul național de certificare în masaj terapeutic. De asemenea, li se cere să participe la programe de educație continuă pentru a-și menține competențele actuale.

Resurse

CĂRȚI

Beck, teoria lui Mark F. Milady și practica masajului terapeutic , ediția a III-a. Albany, NY: Milady Publishing.

Maxwell-Hudson, Clare. Masaj: Ghidul ilustrat final. New York : DK Publishing, Inc., 1999.

+++++++++++++

++++++++++++++++++++

++++++++++++++++++++